Att bli och arbeta som webbutvecklare

Funderar du på att utbilda dig till webbutvecklare, eller är du kanske bara nyfiken på vad yrket innebär? Av namnet kan man räkna ut att det har med webb och utveckling att göra men exakt vad det innebär är betydligt mer om så. Här kan du läsa mer om hur man blir webbutvecklare och hur arbetsdagarna kan se ut på ett ungefär.

Plugga till webbutvecklare

Det finns flera högskole, – och universitetsutbildningar som kan leda till ett yrke som webbutvecklare. Bland annat finns en utbildning med samma namn på flera orter men utbildningen finns även på distans på flera håll. Det finns också utbildningar inom systemutveckling och annat liknande som kan ge en bra grund innan det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Det finns dock egentligen inget som säger att man måste ha en utbildning som grund för att få jobb. Det finns många webbutvecklare som är aktiva idag som är helt självlärda och som skaffat sina kunskaper på annat sätt. Det kan dock vara svårare att få jobb idag om man inte har en utbildning att skryta med, men då finns alltid möjligheten att starta ett eget företag.

En vanlig dag på jobbet

Arbetet som webbutvecklare kan skilja sig på flera sätt beroende på vilken arbetsplats man jobbar för. Generellt jobbar man i team med andra, till exempel om man jobbar på en webbyrå. Kanske börjar man då med ett gemensamt möte tillsammans med gruppen för att gå igenom status för projektet, innan var och en intar sina skrivbord för att börja jobba. Webbutvecklare är ett relativt brett yrke även om man bara sitter framför en datorskärm hela dagarna. Man kan komma att jobba med olika system, bygga och utveckla webbsidor och e-butiker och hjälpa till exempel företag att starta upp bloggar.

Personliga egenskaper

Som webbutvecklare är det en förutsättning att man är teknikintresserad. Det är också en stor fördel att vara något av en problemlösare som kan hitta snabba lösningar på olika typer av problem. En annan förutsättning är såklart att man trivs med ett stillasittande arbete och att man klarar av många, ibland långa, timmar framför datorn. Andra personliga egenskaper som är bra:

  • God kommunikationsförmåga
  • Förmåga att hålla en tidsplan
  • Kunna hantera stress i måttlig mängd

Publicerat

i

av

Etiketter: