Bästa bredbandet – välj mellan 4 olika bredbandstyper

Att välja bredband är inte det lättaste och för den som precis flyttat till en ny adress kan detta kännas som ett tufft beslut. Man vill gärna hitta ett bra pris men samtidigt det bästa bredbandet. För att bättre kunna välja mellan de olika bredbandsabonnemang som finns hjälper det att ha koll på de olika bredbandstyperna. De fyra vanligaste bredbandstyperna är:

  • Fiber
  • Mobilt bredband
  • Kabel-TV nät
  • ADSL

Fiber – bästa bredbandet

Det bredband som de allra flesta har och som också är det bästa är fiber. Fiber har blivit alltmer populärt, och det snabbt. Detta beror på att internetuppkopplingen är så snabb jämfört med de andra typerna. Fibernätet skickar information genom trådar av glas eller plast och den hastighet som kan uppnås är riktigt hög. Dessutom är fibertrådarna nedgrävda vilket gör att denna bredbandstyp inte påverkas av väder. Med fiber kan många vara uppkopplade samtidigt utan att störa varandras anslutningar. Kort och gott är fiber det absolut bästa bredbandet, och enda anledningen att inte skaffa fiber är om man inte har tillgång till det på sin adress.

Mobilt bredband – bäst bredband för den flexible

En annan vanlig bredbandstyp är det mobila bredbandet. Då skickas ens information över mobilnätet och oftast med 4G. Nu börjar också 5G-nätet installeras på flera håll vilket kommer göra mobila bredband snabbare. Det som är praktiskt med ett mobilt bredband är att man kan ta det med sig om man flyttar eller om man exempelvis arbetar från olika platser. Det som däremot gör det opraktiskt är att det påverkas av hur många som använder nätet samtidigt.

Kabel-TV nät – bredband genom kabel-TVn

Bredband som använder sig av kabel-TVns nät är precis som fiber en typ av fast bredband som också kan komma upp i mycket höga hastigheter. Kabel-TV nät byggs inte ut i Sverige på samma sätt som fiber, men det finns ändå flera adresser som har tillgång till denna typ av bredband. Om man inte har möjlighet att skaffa fiber där man bor på kan därför kabel-tv för många vara det bästa bredbandsalternativet.

ADSL – bredband via telefonjacket

Den sista bredbandstyper är ADSL, eller internet över telefonnätet. Denna uppkoppling blir alltmer ovanlig eftersom de som använder sig av fast bredband oftare väljer fiber eller kabel-tv som är snabbare. ADSL är dock ett relativt billigt alternativ till fast internet, och för den som inte har tillgång till de andra typerna av fast bredband kan det fungera bra.


Publicerat

i

av

Etiketter: