Bästa elbolaget 2021

Bästa elbolaget 2021

Elbolagen ändrar sina avtal och utbud av olika avtalsalternativ varje år. Som kund är det alltså lönsamt att jämföra avtalen åtminstone en gång per 12 månader – men vad bör jämföras? Elavtaldirekt presenterar flera områden som kunder bör kolla på för att hitta bästa elbolaget 2021.

Kostnaden

För de flesta är kostnaden det primära. Det bästa elbolaget 2021 – är de som kan erbjuda lägst pris. Genom att ställa flera olika elbolag, samt flera olika avtal, mot varandra går det att spara stora summor varje år. Allt för många betalar långt över vad de egentligen behöver… Kostnaden är uppdelad i två delar:

  • Fasta avgiften
    Den fasta avgiften är generellt på några tior. Det kan låta lågt men att betala 50 kr i fast avgift på en faktura med totalpris på 250 kr per månad innebär att fasta kostnaden är 20 % av hela beloppet. Framförallt bör de som bor i en liten hyreslägenhet se på denna punkt.
  • Elpriset
    Elpriset kan vara rörligt eller fast. Det finns även de elbolag som har kombination av dessa.

Nykundsrabatt – viktigast vid låg konsumtion

Nykundserbjudanden blir allt vanligare. Det betyder att en ny kund kan få en ”bonus” som tack för att just detta elbolag väljs. Ett exempel är ”500 kr i värdebevis hos en matbutik”. Framförallt är det kunder med låga elkostnader som tjänar på att jämföra dessa erbjudanden.

Är det bästa elbolaget 2021 det bolag som ger störst välkomstpremie? Ja, det kan det mycket väl vara… En person som bor i en etta (hyresrätt) har sällan en elkostnad på mer än någon hundralapp. Är det exempelvis 250 kr i månaden innebär en premie på 500 kr att ”två månader” betalas av premien. Under ett år kan det därmed bli billigaste alternativet även om priset per kWh är högre än andra alternativ. Det bästa elbolaget 2021 – är det som ger lägst slutsumma på fakturan…

Miljön

De flesta elbolag har miljömärkt el – men enbart vissa har valt att till 100 % distribuera el som kommer från förnybara källor. En konsument som vill premiera förnybara alternativ kan alltså, av miljömässiga skäl, välja ett av dessa bolag.

Bästa elbolaget 2021 – Sammanfattning

  • Vad blir månadskostnaden?
  • Hur miljövänliga är de?
  • Har den en nykundsrabatt?
  • Hjälper de kunden att minska sin förbrukning?

Källa: Elavtaldirekt och artikeln ”Bästa elbolaget 2021”