En snabbguide för rätt mobil abonnemang

De senaste tio åren har den mobila användningen ökat radikalt. Oavsett om man driver en liten enskild firma eller ett stort bolag så är kommunikationen en av företagens grundstenar. Fungerar inte kommunikationen så fungerar inte företaget. Det är viktigt att alltid kunna nå sina kunder och att också själv vara nåbar. Alla företag behöver därför en smidig telefonlösning som passar företagets specifika behov. De flesta operatörer erbjuder speciella mobilabonnemang för företag.

Hur fungerar mobilabonnemang för företag?

En del mindre företagare använder sin privata telefon även i företaget. Det är inte en optimal lösning av många olika orsaker. Det är krångligt för bokföringen om du har en privat telefon som används i företaget. Om du reser mycket så finns det flera mobilabonnemang för företag som erbjuder kostnadsfria samtal och SMS inom EU. Ett mobilabonnemang företag använder erbjuder dessutom alltid mer surf på internet är ett vanligt privat abonnemang.

Vilket mobilabonnemang är bäst?

Givetvis har olika företag olika behov. En del företagare tillbringar mycket tid i telefon och då är det bästa ett fast pris. Vill du ha obegränsad tillgång till internet ska du välja ett mobilabonnemang med stor surfmängd. Ibland har dina anställda olika behov och då kan det vara bra ett hitta en operatör som erbjuder olika abonnemang inom samma företag. De största aktörerna när det gäller mobilabonnemang för företag är 3 och Telenor. Telia har också flera olika mobilabonnemang för företag med stora surfmängder. På senare år har det dykt upp en del lågprisoperatörer som erbjuder mobilabonnemang för företag till mycket förmånliga priser. Hallon är ett sådant företag som erbjuder abonnemang med fria samtal och fria sms de tre första månaderna. Du ska som företagare alltid välja ett paket som motsvarar era behov, annars kommer ni att betala för en tjänst som ni egentligen inte behöver.

Mobilabonnemang för företag avdragsgilla?

Om du driver ett aktiebolag så ska fakturan alltid adresseras till den juridiska person som har tecknat abonnemanget. Du kan då inte köpa ett mobilabonnemang för privatpersoner för att sedan kunna dra av momsdelen i företaget. För enskilda firmor ser det lite annorlunda ut. Då kan du nämligen välja om du vill teckna ett privatabonnemang eller ett företagsabonnemang. Du kan inte dra av för själva mobiltelefonen eftersom det anses vara en förbrukningsvara och sådana är inte avdragsgilla. När det gäller kontantkortstelefoner är situationen lite oklar. I vissa fall kan företaget få avdrag för inköpet av telefonen om den är avsedd att användas i företagets verksamhet och inte för privat bruk.


Publicerat

i

av

Etiketter: