Fördelarna med att montera en LED ramp på bilen

Snyggare och mer modernt utseende på bilen, effektivt och energisnålt och klart förbättrad belysning – det är några av fördelarna som finns med att ha LED ramp på bilen. Dom starkt lysande ramperna är idag ett av dom vanligare alternativen när det kommer till extraljus på bilar och kanske är det just tack vare dom många fördelarna.

Vad är en LED ramp?

För att reda ut fördelarna med att ha en LED ramp på bilen är det förstås bra att först veta vad det egentligen är. Att det är en form av extraljus vet säkert dom flesta men alla kanske inte känner till dom utmärkande egenskaperna.

LED står för Light Emitting Diode och en LED ramp består vanligen av en eller två rader med dioder. Dioderna lyser till följd av ett fysikaliskt fenomen som kallas för elektroluminiscens. När ström leds igenom dioderna så lyser dom – och det krävs väldigt lite ström för detta, vilket gör LED till ett miljövänligt alternativ.

Fördelar

Det finns många fördelar med att ha en LED ramp– inte minst det faktum att det ger betydligt bättre belysning. LED ger dessutom ett lämnare ljus än vad till exempel xenon och halogen gör, vilket är mindre ansträngande för ögonen. Det i sin tur bidrar till en ökad säkerhet i mörkerkörning och dessutom har LED i sig många fördelar.

Jämfört med andra typer av extraljus så är en LED ramp det mest effektiva alternativet, samtidigt som det är väldigt energisnålt. Dioderna har en lång livslängd och dom flesta ramper klarar av yttre påfrestningar väldigt bra. En annan fördel är att det, enligt många, ger bilen ett snyggare och mer modernt utseende samt att ramperna är relativt enkla att montera.

Andra fördelar är:

  • Finns i olika modeller – till exempel en- eller dubbelradiga, raka eller böjda samt i olika längder.
  • Finns modeller som ger olika ljusbilder

Finns det några nackdelar?

Den enda nackdelen med LED ramper är egentligen priset. Sett till hur mycket andra typer av extraljus till bilar kostar så är LED helt klart det dyraste alternativet. Men sett till fördelarna – att det är underhållsfritt, energieffektivt och hållbart, så kan det vara en väl värd investering – åtminstone för den som kör mycket i bil i mörker.


Publicerat

i

av

Etiketter: