Som husdjursägare är det värsta som skulle kunna hända att hunden eller katten råkar ut för något och inte är försäkrad. En hund som blir sjuk och behöver veterinärvård kommer snabbt att kosta extremt mycket pengar. Men genom att försäkra hunden slipper du den oron och kan dessutom säkerställa att hunden får den vård och den behandling som han eller hon behöver. Men det är förstås inte bara att teckna och teckna. Det finns först och främst hundratals försäkringsbolag att välja bland. De erbjuder i sin tur flera olika alternativ, olika priser och har olika typer av regler och restriktioner. Översikt finns bland annat via Försäkrahunden. För att hitta rätt försäkring finns det dock lite saker du själv bör kolla upp, bland annat:
- Täcks just din hundras för försäkringen?
- Hur högt är ersättningsbeloppet?
- Vad täcker försäkringen? (Tandvård, tandsjukdomar, veterinärrådgivning och så vidare)
- Vilka undantag finns?
- För vilka åldrar går försäkringen att teckna?
Du kan hitta bra jämförelsesajter på nätet som testar, utvärderar och recenserar olika hundförsäkringar. Detta är ett smidigare sätt att bilda dig en uppfattning om vilken försäkringstyp som passar dig och din hund bäst. Kom även ihåg att du kan ha andra typer av behov om du exempelvis har en jakthund, om du har en kennel eller liknande. Det finns som tur är flera effektiva tilläggsförsäkringar som kan täcka dessa behov.
Bra tips från försäkringsbolagen
Eftersom de allra flesta hundar förr eller senare kommer behöva veterinärvård är det väldigt viktigt att veterinärvårdskostnader täcks av försäkringen du väljer. Många stora försäkringsbolag, som bland annat Agria, Dina Försäkringar och Folksam, har själva sammanställt listor med saker som är viktiga att kolla upp innan du ska försäkra hunden. Något alla tipsar om är att välja en försäkring med just veterinärvård samt en så hög ersättningssumma som möjligt. Ett annat tips är att se till att försäkra hunden så tidigt som möjligt, helst i valpstadiet eftersom du annars kan missa en del medfödda fel. Det är också viktigt att dubbelkolla att försäkringen täcker dolda fel som exempelvis led- och skelettsjukdomar. Har du en äldre hund gäller det förstås att kontrollera om försäkringsbolaget har en åldersgräns, något som inte är helt ovanligt.