Kamerabevakning av privat område

Kamerabevakning av privat område

Att skydda sitt hem och sin privata tomt från intrång kan många gånger kännas nödvändigt. Bor man i ett område med många inbrott eller mera ensligt med avstånd till närmaste granne kan det skapa en ökad trygghet med kamerabevakning. Hur ska man då tänka så att allt blir rätt?

Hemmet och tomten

Det behövs inget tillstånd för att sätta upp en bevakningskamera i den egna bostaden eller på tomten. Det viktiga är att man kollar noga så att kameran endast filmar den egna tomten och inte på något sätt får med grannens område. Känner man att det finns behov av att bevaka ett större område som sträcker sig utanför den egna tomtgränsen krävs det speciella tillstånd. De söker man hos Länsstyrelsen.

För grannsämjans skull kan det vara klokt att informera grannarna om att man tänker installera bevakning av tomten. De behöver få veta att de inte kommer att synas på bild när de är ute på sin egen tomt.

Bevakning via drönare blir allt vanligare. Det är tillåtet på samma grunder som en fast anläggning för bevakning. Här finns risken att det skapar stora frågetecken i grannskapet. Hur ska grannarna kunna lita på att det endast är din egen tomt du bevakar när drönaren svävar en bit upp i luften? Kanske behöver grannarna bjudas in på en visning för att ge svar på olika frågor.

Kombinera med hemlarm

Det finns ett stort antal hemlarm på marknaden. En del av dem erbjuder kamerabevakning av både bostaden och tomten. Installatören tar ansvar för att det endast är ditt privata område som syns i kameran. Ett hemlarm med kamera kan ge flera vinster på köpet. Här några exempel på vad hemlarm kan täcka in.

  • Inbrottslarm kopplat till en larmcentral
  • Utryckning av väktare vid larm
  • Genomsökning av bostaden av väktare
  • Brandlarm
  • Överfallslarm
  • Larm vid elavbrott eller vattenläckage

Hemlarmet kan köpas eller leasas via abonnemang. Vid abonnemang är larmföretaget ansvariga för utrustningen både vad det gäller montering, felsökning och reparationer.

Innan man installerar kamerabevakning gör man klokt i att fundera över vad det är man vill ha ut av det hela. Med enbart bevakning kan man följa det som händer i och utanför bostaden. Kombinerar man med ett hemlarm kan det täcka in så mycket mer.


Publicerat

i

av

Etiketter: