Klimatskal eller nyckelfärdigt fritidshus?

Utbudet av olika fritidshus är mycket stort i Sverige. Dessutom kan dessa köpas som exempelvis klimatskal eller nyckelfärdigt. Vad betyder de olika begreppen?

Nyckelfärdigt fritidshus

Att fritidshus köps nyckelfärdigt innebär att det kommer att byggas upp i sådan omfattning att kunden kan få nyckeln i handen, gå in i huset börja njuta av vistelsen i sitt nya fritidshus. Med andra ord kommer hantverkare att sätta upp väggar, isolering och tak men även installera spis, kyl och frys, VVS och el.

I och med att allt, utom trädgården, är klart är detta det dyraste alternativet. Men samtidigt bekvämast då man som kund kan lägga all sin tid på att välja färger, utseende och material på sitt hus utan att själv behöva lägga tid på att bygga.

Köpa klimatskal

Att enbart köpa ”klimatskal” innebär att huset är stomrest (stommarna är monterade) samt att huset är väderskyddat. Med väderskyddat menas att väggar och tak är uppbyggda så de står emot väder och vind. Med andra ord kan detta jämföras med att husets ”skal” byggs upp. Därefter är det upp till ägarna att välja hur inredning, innerväggar och annat ska byggas upp.

Att välja klimatskal innebär att kostnaden blir betydligt lägre. En återförsäljare av fritidshus visar detta i ett exempel på sin hemsida. Ett klassiskt fritidshus på 45 kvadratmeter har följande kostnader:

  • Nyckelfärdigt – ca 1,1 miljon
  • Klimatskal – ca 750 000 kr
  • Enbart ritningar – ca 14 000 kr

Det går alltså att ”spara” närmare 300 000 kr på att välja klimatskal. Men efter att huset är rest kommer inköp behöva ske av material och en del hantverkare kanske anlitas. De som är händiga kan alltså spara en hel del på att bygga delar av huset själv. Exempel på arbeten som måste ske på ett fritidshus som monterats med enbart klimatskal är:

  • Installera el, vatten och avlopp
  • Måla eller tapetsera
  • Montera köket
  • Bygga badrummet, dvs. fuktsäkra och sätta kakel/våtrumsmatta

Vad mer kan tillkomma?

Som visas ovan är det stor skillnad på klimatskal och nyckelfärdigt fritidshus gällande pris. Men även de som väljer nyckelfärdigt kan behöva betala mer än vad som prislappen anger. I avtalen kring dessa brukar det nämligen finnas klausuler som anger att ytterligare kostnader kan tillkomma. Detta exempelvis om vatten och avlopp behöver dras längre än den sträcka som ingår i priset. Det är alltså viktigt att läsa avtalet noga för att förstå vad som kan tillkomma utöver priset för ”helt färdigt hus”.


Publicerat

i

av

Etiketter: