Malmö: Så fungerar prisgaranti på guld

Det finns flera uppköpare och butiker i Malmö där privatpersoner och företag kan sälja sitt guld. Detta oavsett om det är tandguld, tackor eller klockor. En del erbjuder ”prisgaranti” vilket i korthet betyder att kunden alltid är garanterat marknadens bästa pris.

Exempel på prisgaranti

Prisgaranti är en garanti som kan utformas på flera olika sätt. Följande exempel är taget från en butik i Malmö.

Exempel:
Företaget erbjuder prisgaranti vid inköp av guld. Om kunden kan bevisa att en konkurrent kan ge bättre betalt matchar de minst denna nivå. Garantin gäller om det högre priset inte är kopplat till en tidsbegränsad kampanj eller liknande. Det ska alltså vara ”ordinariepris”. Dessutom jämförs priset inklusive eventuella fraktavgifter. Skulle det exempelvis vara en butik i Malmö som erbjuder 3 kronor bättre i pris så höjer detta företag sitt erbjudande med 3 kronor.

Att se upp med…

Det är en fördel att sälja hos en uppköpare som erbjuder prisgaranti men det är viktigt att kontrollera vad som egentligen gäller för att garantin ska kunna utnyttjas.

  • Före/efter försäljning
    Måste garantin åberopas före försäljning sker eller går det att komma några dagar senare och påpeka prisskillnaden?
  • På plats eller via påse
    Gäller prisgarantin enbart i butiken i Malmö eller även om guld skickas i så kallade ”REK-påsar” till butiken. De flesta större butiker erbjuder dessa påsar vilket är ett smidigt sätt att värdera och sälja sitt guld.

Jämför pris på guld i Malmö

Är det ett guldföremål med lite högre värde som ska säljas finns en stor fördel att jämföra priser hos flera uppköpare. Aktuellt guldpris brukar anges på återförsäljarnas hemsidor. Men då krävs det att säljare vet vad det är för slags guld det är. Det är nämligen stor skillnad i pris på exempelvis 24 karat och lägre kvalitéer.

Det finns två vägar till en exakt värdering. Antingen går man in till butiker som köper och säljer diverse guld i Malmö och får en värdering på plats. Genom att gå runt till flera olika butiker kan prisnivåerna snabbt jämföras. Ett annat alternativ är att skicka in sitt guld med en REK-påse. En värdering sker varpå personen får välja att sälja det eller få det hemskickat igen.

Att använda REK-påse tar däremot längre tid, på grund av postgången, och dessutom behöver personen själv stå för eventuell returfrakt om försäljning inte önskas ske.


Publicerat

i

av

Etiketter: