Myter om inbrott och inbrottslarm

Det spelar ingen roll var i landet du bor, du löper ändå risk att drabbas av ett inbrott. Inbrott kallas det brott då en förövare utan tillåtelse tar sig in i din bostad, och det är ett brott som kan föranleda andra brott såsom rån, våldtäkt, misshandel eller kidnappning. Generellt sett gör inbrottstjuvar inbrott för att stjäla pengar eller värdesaker. Här går vi igenom några myter om inbrott och inbrottslarm.

Myt 1: Hundar är det bästa försvaret mot inbrott

Även om en skällande hund kan avskräcka vissa inkräktare, vet duktiga inbrottstjuvar att deras uppmärksamhet ofta kan avledas med hjälp av mat eller andra godsaker. Även den mest pålitliga vakthunden kan dessutom sova sig igenom ett inbrott! Om du har en hund som reagerar på konstiga ljud är det förstås positivt, men du bör även komplettera ditt skydd med ett inbrottslarm.

Myt 2: Inbrottslarm håller inte inbrottstjuven borta

Sanningen är att ett väl utformat och professionellt installerat inbrottslarm är det bästa sättet att skydda sig mot inkräktare såsom inbrottstjuvar. Cirka 90 procent av de brottslingar som har dömts för denna typ av brott hävdar att de helst undviker bostäder som skyddas av inbrottslarm.

Myt 3: Inbrottstjuvar och andra inkräktare kommer vanligtvis genom bakdörren

Vissa tror att inbrottstjuvar föredrar att ta sig in via bakdörren, så de inte kan upptäckas från gatan. Faktum är dock att cirka en tredjedel av alla inbrott sker via huvudentrén, vilket oftast är den åtkomstpunkt som ger enklast åtkomst till din bostad. Nästan en fjärdedel, 23 procent, av alla inkräktare tar sig in genom ett fönster, medan blott 22 procent väljer att ta bakdörren.

Myt 4: Inbrott sker bara på nattetid

Många människor tror att inbrottstjuvar föredrar att jobba på nattetid, i skydd av mörkret. Sanningen är att många förövare är verksamma på dagtid, mellan klockan 10 och 16. En inbrottstjuv bevakar vanligtvis en bostad i några dagar för att säkerställa att de boende befinner sig på jobbet och att ingen kommer vara hemma när de slår till.

Som du säkert märker, kan det vara en god idé att installera ett inbrottslarm som inte bara larmar vid bakdörren, utan även täcker fönster och framdörr.


Publicerat

i

av

Etiketter: