Olika assistansanordnare i Uppland

För den som fått personlig assistans beviljad finns många beslut att fatta. Att hitta en assistansanordnare i Uppland är både enkelt och svårt – det finns många bolag att välja bland men man kan även välja att sköta om allt själv om man heller vill det.

Att däremot veta vilken av alla aktörer man ska välja är den stora utmaningen, och till att börja med är det såklart bra att känna till vilka alternativ som finns.

Assistans via hemkommun

Tidigare har assistans via kommunen varit det vanligaste alternativet men även fast statistiken har förändrats finns möjligheten kvar. Hur olika kommuner bedriver assistans kan dock skilja sig, så för den som bor i en kommun inom Uppland är ett bra första steg att läsa på om vad som gäller just där.

Privata assistansanordnare i Uppland

Assistansbranschen har vuxit dom senaste åren och idag finns mängder av privata assistansanordnare i Uppland att välja bland. Många som har beviljats assistans väljer det här alternativet men viktigt att tänka på är att vara noggrann med valet. Det finns många saker värda att kolla upp innan man bestämmer sig vilken av dom privata aktörerna som ska förmedla insatserna, om det är en av dessa man planerar att välja. Några saker att kolla på är hur länge företaget har funnits, hur många brukare dom har i dagsläget och även hur dessa upplever att företaget fungerar. Självklart ska man även fråga hur insatserna verkställs och om man arbetar efter ett kollektivavtal.

Ett bra sätt att hitta en assistansanordnare i uppland som uppfyller egna önskemål och krav är att ta hjälp av en assistansförmedling. Dessa är helt opartiska och kan snabbt och enkelt plocka fram några lämpliga aktörer, som man sedan kan välja bland utifrån sin egen magkänsla.

Anordna assistans på egen hand

Ett tredje alternativ är att själv ansvara kring assistansen och allt vad den innebär. Det är såklart ett stort ansvar men kan för vissa kännas som en stor trygghet.

Man ansvarar bland annat för att:

  • Anställa personal
  • Betala löner, skatter och andra avgifter
  • Rapportera in tid till försäkringskassan

Kort och gott gör man allt som en vanlig arbetsgivare inom branschen gör och det passar för vissa men inte för andra. Oavsett vilket alternativ man föredrar kan det vara klokt att titta närmare på olika alternativ för att komma fram till vilket som passar en själv allra bäst.


Publicerat

i

av

Etiketter: