Olika sorters mountainbike

Olika sorters mountainbike

Det finns flera olika typer av mountainbike. Det de flesta har gemensamt är dock att mountainbike tenderar vara mindre än vanliga cyklar. Vissa använder sin mountainbike för vardagsbruk. Det passar bra om de är lite större. Mountainbikes brukar räknas som smidigare och mer anpassade för terräng än andra cyklar. I och med att mountainbike hjul ofta är mindre är det svårare att ta sig fram snabbt. Mountainbike som är anpassade efter att göra tricks ser annorlunda ut. De är mindre och är utvecklade efter att ha kontroll snarare än att ta sig framåt.

Mountainbike – helstel / heldämpad

När du ska köpa en mountainbike måste du tänka efter vad du ska använda den till. Beroende på vad ditt syfte med din mountainbike ska du leta efter olika typer. Om du är intresserad av att köra i terräng ska du ha en lite större mountainbike som är heldämpad. Däcken ska vara breda och med mycket grepp. Om du kör på små steniga stigar med din mountainbike är detta perfekt. En mountainbike som är helstel är inte för att cykla i terräng. Dessa cyklar är för att göra tricks. De har ofta små hjul och är utvecklade för att ha full kontroll.

Mountainbike – hardtail

Om du väljer att köpa en mountainbike som har hardtail får du något helt annat. En hardtail mountainbike har inte dämpning i båda däcken som en heldämpad. Det är inte heller en helstel mountainbike utan något mitt emellan. En hardtail mountainbike har ett däck som är dämpat och ett som är stelt. I fallet hardtail är det det främre däcket som är dämpat. Med en hardtail mountainbike kan du trixa på ett annat sätt och vara säker på att ändå få dämpning. Det är också lite lättare att använda en hardtail mountainbike till vardags.

Mountainbike – softtail

En softtail mountainbike är inte heller den helt utan dämpning. Skillnaden mellan softtail mountainbike och de andra typerna av mountainbike som vi tog upp tidigare i artikeln är tydlig. Softtail mountainbike är som hardtail mer för att trixa. Det går självklart att använda en softtail mountainbike i vardagen också. Man måste dock komma ihåg att den inte är dämpad, annars kan det göra ont när man cyklar ner för en kant. Det är bra att kunna anpassa sin cykling efter sin mountainbike. Oavsett vilken typ av mountainbike man har måste man tänka på det när man är ute i trafiken eller terrängen.


Publicerat

i

av

Etiketter: