QR-koder– hur fungerar det

Om man ska logga in på sin bank, logga in på någon hemsida eller bara ser en buss passera med en bild på något märkligt mönster rör det sig om QR-koder. Dessa bilder är informationshållare och ger vidare information om allt möjligt.

Snabba fakta om QR-koder

QR betyder Quick Response och är en namnskyddad och patenterad standard för rutkoder. De möjliggör optisk avläsning. Tekniken utvecklades av det japanska företaget Denso. QR-koder har blivit vanligt i stora delar av världen och avläsare är numera inbyggda i telefoners kameror. I Sverige har användningen ökat med 46 %. Webbplatser som skapaqrkod.nu är effektiva för att göra QR-koder.

Användningsområde

Det är vanligt att transportföretag använder QR-koder för att veta adresser till mottagare och avsändare. Dessutom kan QR-koder innehålla kontaktuppgifter, som ett visitkort. Koden skannas in till en elektronisk adressbok och kan då automatiskt lägga till nödvändiga uppgifter som namn, telefonnummer och adresser. Eftersom det är så pass många som numera använder QR-koder har användningsområdet ökat.

  • Koderna kan hittas på reklamskyltar och i tidningsannonser där man kan skanna in QR-koden med mobiltelefonen som då öppnar en webbsida med erbjudanden eller mer information.
  • Ett nytt användningsområde för QR-koden är på gravstenar för att ge information om de avlidna personerna. I Sverige är Harplinge kyrkogård först ute med detta.
  • Det är vanligt att bibliotek använder sig av QR-koder på böcker och i detaljposterna för att länka till bokens webbadress.
  • I skola och förskola används QR-koderna som hjälpmedel för barn och ungdomars lärande. Genom att använda digitala verktyg i undervisningen ökar barnens intresse. QR-koderna hjälper till med dokumentationen och gör den både analog och digital. Man kan då följa barnens utveckling genom både ljud och bild.

Skapa QR-kod

Att skapa QR-kod är enkelt och kan egentligen göras av vem som helst. Det är ett enkelt och effektivt sätt för att kunna dela information på. Det går att anställa seriösa företag för att få hjälp att utforma sin kod men det går även att hitta billiga alternativ på internet. Att skaffa en QR-kod är ett sätt för företaget att visa att man hänger med i utvecklingen och är uppdaterad. Det är enkelt sätt att informera sina kunder om nya förändringar eller helt enkelt att sprida en kampanj på.


Publicerat

i

av

Etiketter: