Så är det att arbeta inom personlig assistans

Drygt 14 000 personer i Sverige har rätt till personlig assistans och hos dom flesta finns flera personer anställda. Hur många är olika från fall till fall men det skapar många jobb.

Orsakerna till assistansen kan variera – det kan bero på sjukdom, funktionsnedsättning eller något annat som gör att man inte klarar av vardagen på egen hand. Att arbeta som personlig assistent kan vara en utmaning men det finns dom som är som klippt och skurna för yrket. Nedan kan du läsa mer om hur det är att arbeta i branschen och annat som kan vara intressant att känna till.

Kort om yrket

Det är svårt att beskriva vad personlig assistans egentligen innebär, då alla fall är individuella. För att ha rätt till assistansersättning finns dock en del krav på att man inte klarar av att sköta vardagens bestyr på egen hand. Det kan vara alltifrån att klä på sig till att laga mat och ta sig iväg på aktiviteter. Enkelt förklarat kan man säga att man arbetar som sin brukares förlängda arm, och att man kliver in i dom situationer där det behövs.

Personlig assistans dygnet runt

Det är inte ovanligt att personer med rätt till personlig assistans har assistenter hos sig dygnet runt. Hos en del är det vaken natt som gäller och hos andra sovande. Yrkes innebär alltså ofta att man jobbar i skift på dygnets alla timmar och det är också vanligt att man går på en schemarad med varierande arbetspass.

Arbetsmarknad och lön

Det krävs generellt ingen utbildning för att kunna arbeta med personlig assistans men det kan ibland vara en fördel om man läst till exempel vård, – och omsorgsprogrammet vid gymnasiet. På en del arbetsplatser kan det också vara bra att vara utbildad undersköterska och det kan också ge en högre lön om man har en passande utbildning. Oftast är det viktigast med dom personliga egenskaperna när man söker jobb i assistansbranschen och det finns många vägar in, man bör bland annat vara:

  • Lyhörd
  • Flexibel

Det finns ofta platsannonser ute men man kan också börja som timvikarie – vilket det nästan alltid finns behov av var i landet man än befinner sig.

Snittlönen ligger runt ca 26 000 men kan variera beroende på om man till exempel arbetar vaken natt, mycket kvällar och/eller helger. Självklart spelar det också roll om man arbetar hel, – eller deltid.


Publicerat

i

av

Etiketter: