Smörgåstårta i Enskede

Smörgåstårtan i Enskede har gjort comeback på många familjers matbord. Efter att det länge har varit trendigt att äta utländsk mat som tacos och sushi så får allt fler svenskar upp ögonen för smörgåstårta. I Enskede med omnejd finns en rad olika smörgåstårtor så du kommer garanterat hitta en som passar din smak. I storstäderna har smörgåstårtan varit bortglömd och levt i skymundan av annan mat men på landsbygden och Stockholms förorter som till exempel Enskede har den aldrig förlorat i popularitet. Om man tittar på vilka recept som förekommer i våra veckotidningar så kan man se att smörgåstårtan alltid finns med.

Smörgåstårtans dag

Smörgåstårta i Enskede har funnits över femtio år och har till och med sin egen dag, liksom kanelbullen har sin. Den 13e november är det smörgåstårtans dag som firas i Enskede varje år och uppmärksammas av många konditorier. Innan smörgåstårtan uppfanns gjorde man mycket snittar och landgångar till olika högtider men en dag kom en konditor på att det skulle vara praktiskt med en riktig tårta med olika fyllningar mellan men som inte var söt som till exempel en prinsesstårta. Innan smörgåstårtan uppfanns fanns något som kallades sandwichtårta som påminner väldigt mycket om en smörgåstårta.

Vad kan man äta till smörgåstårta?

I Enskede finns det många tillbehör som passar bra till smörgåstårta. En del serverar snittar och kanapéer eller ost och kex till smörgåstårta. En lättare sallad kan också passa om man vill få in lite mer grönt. Då kan man blanda olika typer av sallader och inte bara använda isbergssallad. Krustader kan varieras i det oändliga och går också att äta som en liten aptitretare innan själva smörgåstårtan serveras. Till efterrätt kan man servera ett fruktfat med jordgubbar, melon, kiwi och vindruvor med mera. Vissa frukter passar dock inte alls bra till vin så det är bra att ha lite olika drycker när man serverar smörgåstårta i Enskede.

Servera smörgåstårta på bröllop i Enskede?

I Enskede äger många bröllop rum varje år och många bjuder då på bröllopstårta. Särskilt om vigselceremonin äger rum på förmiddagen och man vill bjuda på en lättare lunch och inte en hel bröllopsmiddag. En del tycker dock att det inte alls passar med bröllopstårta till dessert efter en bröllopstårta. Då kan man istället ha en buffé med olika chokladbitar och konfekt eller varför inte olika sorters bakverk som serveras tillsammans med en god madeira.


Publicerat

i

av

Etiketter: