Vad är egentligen klasströjor?

Klasströjor är tröjor som trycks upp till en hel skolklass och som därmed kan behållas som minne av tiden tillsammans. Vanligtvis trycks de upp till examen i nian eftersom klassen då splittras för att gå vidare till olika gymnasier.

Färdigt citat – eller egen text

Det som kännetecknar klasströjor är att de ofta har något citat kopplat till skoltiden tryckt på tröjan. Det gör tröjorna både personliga och unika.

  • Många förslag tas fram
    Vanligtvis tas ett flertal förslag på citat fram av klassen. Ibland sker detta med hjälp av läraren på exempelvis kontakttiden men det kan även ske utanför skoltid.
  • Röstning
    Nästa steg är att alla får rösta på sitt favoritcitat och därmed avgörs vad det ska stå på tröjorna.
  • Tryck
    En beställning på klasströjor sker och eleverna får sina tröjor i god tid innan examen.

Populära citat

Det som skrivs på klasströjor har ofta samma ”stil” som det som skrivs på skyltar som sitter på studentflak efter gymnasietiden. Uppkäftigt, ironiskt och humoristiskt. Generellt handlar det om att eleverna inte lärt sig något alls under studietiden eller att lärarna inte har varit bra osv. Via webbshoppar som säljer klasströjor brukar det finnas ett stort utbud av kända citat att välja på för de som inte vill hitta på ett eget. Det blir däremot mest personligt genom att välja ett unikt citat för klassen.

Designa egna klasströjor

Det går idag att designa egna klasströjor extremt enkelt. Flera av de stora återförsäljarna i Sverige erbjuder designverktyg på deras hemsidor. Första steget är då att välja modell på tröjan. Ska det vara en klassisk collegetröja eller en hoodie? Någon storlek behöver däremot inte väljas då detta sker slutet av beställningen. Andra steget är att välja text och design på texten. Via en designfunktion kan flera olika färger och textstilar väljas. Det går även att välja om texten ska vara stor över hela framsidan på tröjan eller om det enbart ska vara ett brösttryck. När designen är klar kan beställningen läggas. Det kan däremot vara en fördel att först se slutsumman och kräva in betalning av alla som vill ha tröjor i förväg. I annat fall måste någon lägga ut pengarna till att alla har betalt. Ett smidigt sätt är att skicka ut ”betalningsbegäran” via Swish vilket gör att det i mobilen enkelt syns vilka som betalt och vilka som inte gjort det.


Publicerat

i

av

Etiketter: