VR-upplevelse, Hoppa in i Tv-spelet…

VR-upplevelser är ett relativt nytt begrepp och innebär att den ”fysiska” världen sammanfogas med den digitala. Kliv in i Tv-spelet och interagera med medspelarna. Spelen utförs på en så kallade VR arena och finns än så länge främst i Stockholm och andra storstäder.

En VR arena är platsen där man tillsammans med vänner eller kollegor interagerar med VR inom ett spel. Här går det att välja olika äventyr och spel utifrån komplexitet och spänning.

Spela äkta VR

Äkta VR innebär att man rör sig i en digital värld samtidigt som man förflyttar sig fysiskt. Det finns alltså trackingfunktioner som känner av rörelsen och sedan överför dessa till det digitala spel som spelas. När man kommer till en VR arena får man en ryggsäcksdator som är ihopkopplad till VR-glasögonen. Dessutom finns trackers både på fötter och händer. Sätt ett vapen i handen och utrustningen är klar – redo att användas i det äventyr man väljer att spela. I och med att varje person blir en digital person i spelet kommer spelet ske tillsammans med de vänner som gått till arenan för denna mäktiga VR-upplevelse. Man kan därmed likna detta med att spela ett TV-spel tillsammans med vänner men där skillnaden är att alla rörelser måste ske med kroppen för att den digitala figuren ska agera.

Exempel på spel

Ett spel som en VR arena i Stockholm erbjuder är Skull Adventure. Tillsammans med vännerna ska kluriga problem ska lösas, gåtor knäckas och utmaningar besegras. Här är det inte bara rörelserna som binder samma fysiska och digitala världen. Man kommer även hitta fysiska föremål som sedan kommer att kunna användas när de digitala utmaningarna ska lösas. Företaget sammanfattar det med att vara ”ett episkt äventyr”. Just detta äventyr kostar 450 kr per person och är man 4 personer kan man spela spelet helt själva vilket då kostar 1595 kr.

Ålder och antal spelare är avgörande

En VR arena i Stockholm har tre olika grundpaket (äventyr) som sedan delvis kan anpassas utifrån kundens önskemål. Till varje äventyr anges rekommenderad ålder samt hur många spelare som passar. Ett spel är exempelvis från 9 år och passar för 6 – 10 spelare medan ett annat äventyr passar från 11 år och kan spelas ensam upp till 4 personer.


Publicerat

i

av

Etiketter: